Boleradice

Koráb

První ročník, na který jsem nalepil etiketu, byl 2006. Vinohrady máme na svazích dědiny Boleradice ve Velkopavlovické vinařské podoblasti. Rozloha vinic se v čase trochu mění, protože část jich máme v pronájmu, ale aktuálně obděláváme kolem 3 ha. Charakterističtí jsme nejspíš tím, že jsme poměrně „do široka rozkročeni“, co se stylu a typů vína týče. Ale pokud jde o červené, tak jednoznačně Frankovka, a pokud o ta ostatní, tak třeba „oranžový“ styl pet-nat.

www.zivahora.cz
Koráb Živá Hora

Jak na vaše vinařství dopadají měnící se klimatické podmínky?

Přestože jsou změny podmínek v posledních letech dynamičtější, je to podle mě věc, kterou musí každý vinař sledovat a zodpovědně na ni reagovat. Změny a odchylky od normálu tu vždy byly a budou. Pozitivní je, že se na zemědělství-vinařství konečně začalo nahlížet z pohledu udržitelnosti a celkového dopadu na krajinu.

Jsem od nátury optimistou a z mladší generace vinařů cítím větší zájem o zodpovědný přístup ke krajině i k vinicím. Alespoň u těch, které mám kolem sebe. Starší generaci se do změn pochopitelně tolik nechce. Největší hnací silou je, jak známo, zákazník – trh. Pokud bude narůstat počet spotřebitelů, kteří se budou rozhodovat při nákupu v širším kontextu, budou nuceni reagovat i vinaři. Bohužel tuto přímou úměru nabourává stávající systém dotací. Také si myslím, že je ještě potřeba obměny jedné až dvou generací.

Koráb Živá Hora Koráb Živá Hora Koráb Živá Hora
Petr Koráb Živá Hora

Petr Koráb

Funkce ve vinařství zastávám všechny – od vinohradníka až po distributora. K vínu jsem se dostal podstatě souběhem více nahodilých skutečností. Moje předchozí profese mě tolik neuspokojovala a zrovna v té době byla výkupní cena hroznů 5 Kč za kilo, a tak část menších vinařů začala svoje vinohrady nechávat ladem. Mně přišlo těch vinohradů škoda, tak jsem si pronajal jeden, dva... a nakonec už toho bylo tolik, že jsem si musel vybrat, jestli budu právníkem, nebo vinařem. A protože jsem od mala měl rád přírodu, rád jsem objevoval nové věci a nerad setrvával na jednom místě, víno a vše kolem něj mě doslova pohltilo.

A co mě žene kupředu? Že nic nezůstává stejné! Jako je dynamická příroda, dokáže být dynamické i víno, jen mu k tomu musíte dát volnost a prostor a nesvázat jej necitlivým přístupem. Každý nový ročník je pro mě výzvou k dalšímu posunu a zároveň obrovským dobrodružstvím.

Na vzory jsem nikdy moc nebyl, ale přece jen musím říct, že mě ovlivnily a ovlivňují především vinaři, kteří nad svým (budoucím) vínem přemýšlí už ve vinohradě. Vinaři, kteří svoje vinice berou jako důležitý prvek jejich krajiny, jako organismus, a víno pak jako součást své kultury. Ne pouze jako nápoj nebo prostředek svých příjmů.

Objednat kalendář

Připojte se i vy k našemu projektu, kupte kalendář a podpořte dobrou věc. Společně vrátíme alespoň kousek toho, co si z naší země bereme. Přijaté platby můžete sledovat na transparentním účtu

Cena kalendáře je 290 Kč vč. DPH

Platební údaje pro převod na bankovní účet a pokyny pošleme e-mailem.

Sledujte nás na sociálních sítích

Instagram
Facebook

Podpořte nás

Chcete projekt jakkoliv podpořit? Pomoci nám s financováním tisku nebo o nás jen napsat? Budeme ohromně rádi. Napište nám na email kontakt@prozdravoupudu.cz

Autoři projektu

Marek Dvořák

Reklamní fotograf, jehož vášní jsou poctivá řemesla a skutečné příběhy lidí. Rozhodl se využít to co umí nejlépe pro dobrou věc a zdravou půdu.

Facebook / Instagram / www.marekdvorak.com
Natália Dvořák

Vždy usměvavá milovnice dobrého vína a jídla. Svým zápalem pomáhá k tomu, aby měl celý projekt řád, význam a příjemný průběh pro všechny zúčastněné.

Partneři

© Všechna práva vyhrazena