Nemčičky

Jan Stávek

Vinaříme ve dvoře, který postavil před sto lety můj pradědeček – vyhlášený vinař. Jeho víno se za první republiky podávalo na stoly nejen v Praze, ale také ve Vídni. Stejně jako on tehdy hospodaříme i my nyní na osmi hektarech půdy. Žádné rozšíření neplánujeme, protože chceme zůstat malým rodinným vinařstvím. A co je pro Stávka charakteristické? Frankovka. Na co jsme nejvíc pyšní? Na Frankovku. A jaká je naše vlajková odrůda? Frankovka.

www.jstavek.cz
Jan Stávek

Jak na vaše vinařství dopadají měnící se klimatické podmínky?

Změnu samozřejmě pociťujeme. A je to pro nás výzva, protože vinař musí být stále ve střehu a čekat, co mu příroda přichystá. Pár let jsme si teď naříkali, že je sucho. No a ročník 2019 měl najednou tolik vláhy, že jsme museli vinice šestkrát okopávat, jak nám tam krásně rostl plevel.

Co se týče všeobecné změny, myslím si, že bychom měli méně plýtvat a více přemýšlet. A také spotřebovávat jenom to, co skutečně potřebujeme. Ve vinařském odvětví je důležité pracovat pouze s tím, co réva nebo víno opravdu potřebuje. A tomu je zapotřebí nejen informovanost a zkušenost vinaře, ale také cit.

Jan Stávek
sonberk

Jan Stávek

Dřív jsem trávil hodně času ve sklepě, ale dnes už spíš ve vinicích. Na vinařství mě nejvíc baví rozmanitost a že musím neustále něco objevovat. Jsou to nové a nepoznané skutečnosti, které mi předhazuje příroda, a také pochody při kvašení a zrání vína. Dopředu mě žene fakt, že je stále co objevovat a že moje vnímání vína a povídání o něm někoho zajímá a je ochoten mě vyslechnout. A také mám pár inspirací. Především mezi rakouskými a portugalskými vinaři, kteří jsou našim oblastem, myslím, nejblíž. Rakušáci místně i klimaticky a Portugalci zase mentalitou. Inspirací jsou pro mě i všechna ta vína, která jsou vyráběna v souladu s přírodou, s minimem zásahů, a přitom nijak nevybočující ze stylu běžné produkce.

Objednat kalendář

Připojte se i vy k našemu projektu, kupte kalendář a podpořte dobrou věc. Společně vrátíme alespoň kousek toho, co si z naší země bereme. Přijaté platby můžete sledovat na transparentním účtu

Cena kalendáře je 290 Kč vč. DPH

Platební údaje pro převod na bankovní účet a pokyny pošleme e-mailem.

Sledujte nás na sociálních sítích

Instagram
Facebook

Podpořte nás

Chcete projekt jakkoliv podpořit? Pomoci nám s financováním tisku nebo o nás jen napsat? Budeme ohromně rádi. Napište nám na email kontakt@prozdravoupudu.cz

Autoři projektu

Marek Dvořák

Reklamní fotograf, jehož vášní jsou poctivá řemesla a skutečné příběhy lidí. Rozhodl se využít to co umí nejlépe pro dobrou věc a zdravou půdu.

Facebook / Instagram / www.marekdvorak.com
Natália Jankechová

Vždy usměvavá milovnice dobrého vína a jídla. Svým zápalem pomáhá k tomu, aby měl celý projekt řád, význam a příjemný průběh pro všechny zúčastněné.

Partneři

© Všechna práva vyhrazena