Vino Loigi jsem založil v roce 2014. Dnes máme téměř 2,5 ha vinic ve dvou tratích: Pod lesem – Popice a Skalky – Havraníky, které leží v blízkosti Národního parku Podyjí. Všechny vinice obděláváme ekologicky a biodynamicky, s minimálním využíváním techniky a chemie. Víno vyrábíme v historickém centru Znojma na Václavském náměstí a nalahvovaná vína kvasí a zrají v sudech v pískovcovém sklepě v Havraníkách. Kromě toho používáme například i tradiční gruzínskou kvevri. Jinak se zaměřujeme na vína z bílých odrůd a naší specialitou je Veltlínské zelené.
www.loigi.czZměny jsou všude kolem nás. V posledních letech se sice setkáváme s extrémnějšími výkyvy počasí a také s novými škůdci a chorobami, ale zároveň se objevuje stále víc inovativních postupů. A také je důležité, že když je sucho, réva moc neroste a úroda je malá, ale zase je méně chorob a vína jsou plnější. Zkrátka nic není jenom negativní, nebo pozitivní.
Každý by si měl uvědomit, že nese odpovědnost za půdu, kterou obdělává, a měl by se snažit ji dle možností zlepšovat. A chovat se tak, aby mohl říct: Já mám vůči přírodě čisté svědomí.
Jsem vinařství jednoho člověka, takže dělám vše a mám tak plně pod kontrolou všechny fáze vzniku vína. Jsem pokračovatelem rodinné tradice a kupředu mě žene hlavně vědomí, že ve vinařství není nikdy hotovo. Je to cyklický, ale neustále se měnící rytmus života. A vzorem jsou mi všichni neznámí pokusníci, posunující limity vinařství.
Chcete projekt jakkoliv podpořit? Pomoci nám s financováním tisku nebo o nás jen napsat? Budeme ohromně rádi. Napište nám na email kontakt@prozdravoupudu.cz
Reklamní fotograf, jehož vášní jsou poctivá řemesla a skutečné příběhy lidí. Rozhodl se využít to co umí nejlépe pro dobrou věc a zdravou půdu.
Facebook / Instagram / www.marekdvorak.comVždy usměvavá milovnice dobrého vína a jídla. Svým zápalem pomáhá k tomu, aby měl celý projekt řád, význam a příjemný průběh pro všechny zúčastněné.
© Všechna práva vyhrazena