Velké Bílovice

Jaroslav Osička

Náš sklep je jedním z nejstarších ve Velkých Bílovicích, pochází z roku 1679 a my jej vlastníme od roku 1903. Rodiče mé ženy nejprve soukromě hospodařili v malé zemědělské firmě, ale pak – aby se jejich děti dostaly do školy – byli přinuceni vstoupit do zemědělského družstva. Když jsem se přiženil já, za celou první výplatu jsem nakoupil sudy na víno. Jeho prodejem jsme si alespoň trošku vylepšovali rodinný rozpočet. Něco jako vinařskou firmu jsme ale začali budovat až po revoluci, kdy nám byly v restituci navráceny pozemky, které jsme postupně osázeli révou.

Trvalo to více než deset let, než jsme se prosadili na trhu, ale dnes vyvážíme už téměř třetinu vín do řady zemí a naše vína jsou na dobrých adresách, hlavně v gastronomii. Hned od začátku jsem se zaměřil na ekologické pěstební postupy a autentická vína, jsme také členové spolku „Autentisté“. Co to znamená? Máme své bio postupy ve vinicích a při výrobě vína dbáme o minimální zásahy, bez přidávání pomocných látek. Tak vznikají naturální, nebo také „nahá“ vína. Naší vlajkovou lodí je Chardonnay, které zraje tři roky v sudu a posléze ještě jeden rok v lahvi, než se dostane do prodeje.

www.jaroslavosicka.cz
jaroslav osička

Jak na vaše vinařství dopadají měnící se klimatické podmínky?

Zcela jistě se mění technologické postupy, jak ve vinici, tak ve sklepě. Ve vinicích se snížila tvrdá chemie a přešlo se na šetrnější způsoby pěstování, jako je integrovaná nebo ekologická produkce. Bohužel, obecně vzato, do výroby vína zasáhla výrazně „vinařská kosmetika“ a výsledek už se někdy nejde ani nazvat vínem, spíš míchaným nápojem z hroznů a přídavných látek. To si ovšem réva ani víno nezaslouží.

Já dbám o návrat ke kořenům. Je důležité dělat víno, ve kterém se odráží terroir, ročník, odrůda i duše vinaře; zkrátka víno s příběhem. Nechci, aby to byla vína „pedofilní“ – technologicky znásilněná v nedospělém věku. A snažím se, aby to byla vína srovnatelná s nejlepšími víny z jiných zemí.

jaroslav osička
jaroslav osička

Jaroslav Osička

Vinařství je rodinná tradice. Víno dělal můj otec, děda i praděda a já jsem na tuto tradici navázal. O své první víno jsem se pokusil samostatně asi v šestnácti letech, ale hrdý bych na to nebyl. Dnes máme malou rodinnou firmu o výměře 3 ha vinic a vyrábíme 10 000 až 12 000 lahví vína ročně. Révu vnímám jako úžasnou rostlinu. Byla jednou z prvních rostlin, které začal člověk záměrně pěstovat, a to je závazek i pro naši generaci a generaci příští. I proto je důležité se neustále posouvat kupředu a k tomu nám pomáhají naše vzory. Nikoho vyzdvihovat nechci, protože snad ve všech vinařských zemích jsem našel nějaké osobité vinaře, od kterých jsem získal inspiraci. Baví mě, jak to mají, co se týče vinice a vína, v hlavě srovnané. Má to zkrátka hlavu a patu.

Sledujte nás na sociálních sítích

Instagram
Facebook

Podpořte nás

Chcete projekt jakkoliv podpořit? Pomoci nám s financováním tisku nebo o nás jen napsat? Budeme ohromně rádi. Napište nám na email kontakt@prozdravoupudu.cz

Autoři projektu

Marek Dvořák

Reklamní fotograf, jehož vášní jsou poctivá řemesla a skutečné příběhy lidí. Rozhodl se využít to co umí nejlépe pro dobrou věc a zdravou půdu.

Facebook / Instagram / www.marekdvorak.com
Natália Jankechová

Vždy usměvavá milovnice dobrého vína a jídla. Svým zápalem pomáhá k tomu, aby měl celý projekt řád, význam a příjemný průběh pro všechny zúčastněné.

Partneři

© Všechna práva vyhrazena